maandag 17 januari 2011

Jongeren aantrekken op je website

Op Frankwatching stond een leuk artikel van Eva Schouten over hoe je een website aantrekkelijk kunt maken voor jongeren. Zij heeft het internetgedrag van jongeren tussen de 16 en 25 jaar onderzocht en kwam tot de volgende conclusie:
  • Internet is een heel normaal en onmisbaar gegeven onder de jongeren, evenals het gebruik van social media.
  • Zij zijn niet dol op lange zinnen. Spreek hen aan met korte zinnen en gebruik gerust af en toe straattaal. Uiteraard moet het wel een aansprekende tekst zijn.
  • Humor en verrassingen worden gewaardeerd.
  • Helder kleurgebruik, bij voorkeur twee contrastkleuren en een herkenbare uitstraling doen het goed qua vormgeving.
  • Ze willen graag schakelen naar social media, dus geef hen bijvoorbeeld de mogelijkheid om te tweeten of mee te praten.

http://www.stageidee.nl/
Een interessante aanvulling komt van Nina Hoek van Dijke van http://www.jongenjewilwat.nl/. Zij geeft aan dat jongeren meer dan volwassen graag alles op een presenteerblaadje willen hebben. Dat heeft te maken met het feit dat volwassenen gewend zijn om langer te zoeken in bijvoorbeeld boeken, kranten, enzovoort. Opmerkelijk is dat jongeren een site anders scannen dan volwassenen. Ze scannen bijvoorbeeld diagonaal in plaats van boven naar beneden. En ze houden van vaste stijlelementen. Menu’s rechts en bovenaan en de homebutton links op de pagina.